Serowy
deser z pełnoziarnistym biszkoptem i sosem cytrynowym
Kiedy znalazłam się dziś w kuchni, nie mogłam oprzeć się
widokowi cytrusów. Bez zastanowienia wyciągnęłam z kosza dwie pachnące cytryny
i zaczęłam wyciskać z nich bezlitośnie sok. Właściwie planowałam z niego zrobić cytrynowe
lody, ale po chwili zastanowienia postanowiłam wykorzystać serową masę
chłodzącą się w lodówce. Tak właśnie powstał niebanalny deser, który w
zastraszającym tempie zniknął z talerzy i misek. Polecam!
Masa sernikowa:
500 g twarogu półtłustego
5 jajek
cukier brązowy
szafran (można pominąć)
Krem cytrynowy:
sok z 2 cytryn
brązowy cukier
4 żółtka
Biszkopty:
4 białka
łyżka cukru brązowego
mąka pełnoziarnista
szczypta szarej soli
zmielony cukier brązowy
Twaróg zmielić tak, żeby nie było grudek. Masę twarogową
zmiksować z jajkami, szafranem i cukrem.
UWAGA: Jeśli kupujecie zmielony twaróg w pudełku, czytajcie
skład! Niektóre masy zawierają niepotrzebne zagęszczacze, a nam potrzebny jest
czysty twaróg, bez zbędnych wypełniaczy i chemii!
Szafran można pominąć.
Ilość jajek należy dostosować do gęstości masy twarogowej. Najlepiej
zaufać intuicji by ocenić, ile jajek zagęści nam pod wpływem ciepła naszą masę twarogową.
Wszystko gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Celowo
nie podaję ilości cukru, bo każdy ma jednak inne preferencje odnośnie do
słodkości twarogu. Proponuję dosypywać po trochu
i próbować. Po ostudzeniu włożyć masę do lodówki. Można ją zrobić spokojnie dzień lub dwa przed planowanym podaniem deseru pamiętając, by trzymać masę w lodówce pod przykryciem, inaczej przyjmie lodówkowe zapachy i zmieni smak.
i próbować. Po ostudzeniu włożyć masę do lodówki. Można ją zrobić spokojnie dzień lub dwa przed planowanym podaniem deseru pamiętając, by trzymać masę w lodówce pod przykryciem, inaczej przyjmie lodówkowe zapachy i zmieni smak.
Z cytryn wycisnąć sok, odcedzić z pestek i większych
kawałków miąższu. Zmieszać energicznie z żółtkami i brązowym cukrem i podgrzewać
na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Tutaj również nie podaję
ilości użytego cukru, ja użyłam mniej więcej dwie łyżeczki na każdą połówkę cytryny.
Nie dopuścić do zagotowania sosu! Jeśli powstaną grudki, zmiksować blenderem. Powstały
sos przetrzeć przez sito.
Z pozostałych białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać w
trakcie miksowania łyżkę brązowego cukru i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Na koniec
dodawać po łyżce mąki pełnoziarnistej do momentu, aż masa będzie lekko sztywna.
Uwaga: wmieszać mąkę delikatnie, tak by nie usunąć z piany bąbelków powietrza.
Układać masę w formie biszkoptów na blaszce wysypanej mąką pełnoziarnistą lub wyłożonej
papierem. Ja zrobiłam podłużne owale, które później cięłam na pół pod skosem by
uzyskać serca z dwóch połówek. Wysypać na biszkopty brązowy cukier puder i piec
do momentu, aż na biszkoptach powstanie cukrowa skorupka. Nie piec za długo,
żeby nie wyschły! Ja piekłam moje około 18 minut, ale wszystko zależy od
wielkości biszkoptów.
Biszkopty układać na talerzach w akompaniamencie masy
sernikowej i sosu. Zdjęcie jest jedynie wskazówką, podawajcie deser według
uznania pamiętając, by przy każdym kęsie wszystkie smaki mogły się ze sobą
połączyć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz