Prosta
kremowa zupa z papryki i pomidorów
Za
oknem coraz cieplej, a ja coraz bardziej nie mogę doczekać się nowalijek.
Przestaję mieć ochotę na pocieszające zimowe potrawy, a wyjadając kiszoną
kapustę marzę o zielonych ogórkach z szarą solą i sałacie, o słodyczy
rozgrzanych słońcem pomidorów z cebulką i o ciężkich dzwonach czerwonych
papryk. Z tej tęsknoty powstał lekki czerwony krem. Można go podawać z
grzankami pełnoziarnistymi natartymi solą ciechocińską i czosnkiem, z dobrą
oliwą lub z kostkami polskiego koziego sera.
Potrzebne
będą:
cebula
(może być czerwona)
2 świeże czerwone papryki
2 pomidory
świeże liście bazylii, tymianku lub oregano
szara sól
grubo mielony pieprz
2 świeże czerwone papryki
2 pomidory
świeże liście bazylii, tymianku lub oregano
szara sól
grubo mielony pieprz
Uwaga
dla tych, którzy nie mają odpowiedniego młynka: posiekać ziarenka pieprzu
ostrym nożem.
Cebulę i
paprykę pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki. Cebulę podprażyć bez tłuszczu w
garnku z grubym dnem lub na patelni, dodać paprykę i mieszać wszystko przez
chwilę. Dodać pomidory, podlać gorącą wodą i gotować aż cebula zmięknie, ja
gotuję około 10 minut. Odstawić na chwilę i zblendować wszystko na gładki krem.
Można przetrzeć przez sito dla ładniejszej konsystencji i pozbycia się kawałków
skórek i nasion. Dosolić do smaku. Podawać ze świeżymi liśćmi ziół i grubo
mielonym pieprzem.
UWAGA:
Ostrożnie z solą! Najlepiej dodawać po trochu próbując, by nie zabić słodyczy
papryki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz