3/09/2014

Prosta kremowa zupa z papryki i pomidorów



Prosta kremowa zupa z papryki i pomidorów


Za oknem coraz cieplej, a ja coraz bardziej nie mogę doczekać się nowalijek. Przestaję mieć ochotę na pocieszające zimowe potrawy, a wyjadając kiszoną kapustę marzę o zielonych ogórkach z szarą solą i sałacie, o słodyczy rozgrzanych słońcem pomidorów z cebulką i o ciężkich dzwonach czerwonych papryk. Z tej tęsknoty powstał lekki czerwony krem. Można go podawać z grzankami pełnoziarnistymi natartymi solą ciechocińską i czosnkiem, z dobrą oliwą lub z kostkami polskiego koziego sera.


Potrzebne będą:
cebula (może być czerwona)
2 świeże czerwone papryki
2 pomidory
świeże liście bazylii, tymianku lub oregano
szara sól
grubo mielony pieprz

Uwaga dla tych, którzy nie mają odpowiedniego młynka: posiekać ziarenka pieprzu ostrym nożem.


Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki. Cebulę podprażyć bez tłuszczu w garnku z grubym dnem lub na patelni, dodać paprykę i mieszać wszystko przez chwilę. Dodać pomidory, podlać gorącą wodą i gotować aż cebula zmięknie, ja gotuję około 10 minut. Odstawić na chwilę i zblendować wszystko na gładki krem. Można przetrzeć przez sito dla ładniejszej konsystencji i pozbycia się kawałków skórek i nasion. Dosolić do smaku. Podawać ze świeżymi liśćmi ziół i grubo mielonym pieprzem.

UWAGA: Ostrożnie z solą! Najlepiej dodawać po trochu próbując, by nie zabić słodyczy papryki. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz