Pożywne ciasteczka dla dzieci
Czy są wśród Was tacy, których
przeraża widok asortymentu szkolnych sklepików? Zdrowe żywienie nie jest
niestety mocną stroną naszych szkół, a my mamy coraz mniej czasu na
przygotowywanie posiłków. Mam dla Was przepis, który możecie wykorzystać na
każdą okazję, choć powstał z myślą o drugim śniadaniu. Mąka z ciecierzycy z
powodzeniem zastępuje jajka i jest źródłem cennych składników odżywczych,
przede wszystkim bogactwa kwasu foliowego. Mąkę z ciecierzycy dostaniecie w
sklepach ze zdrową żywnością lub możecie zrobić sami, wystarczą ziarna
cieciorki i młynek do kawy.
Potrzebne będą:
mąka z ciecierzycy
nierafinowany cukier lub miód
wiórki kokosowe
nierafinowany cukier lub miód
wiórki kokosowe
UWAGA: Nie każdy brązowy cukier
jest cukrem nierafinowanym!!! Niektórzy producenci sprzedają pod etykietą brązowego
cukru cukier biały, który został zabarwiony karmelem lub w jeszcze inny
podejrzany sposób. Zachęcam Was do czytania etykiet!
Mąkę z ciecierzycy namoczyć w
wodzie przez noc. Odlać nadmiar wody i dodać wiórki kokosowe oraz cukier lub
miód. Mokrą dłonią lub łyżką formować ciasteczka wielkości spłaszczonego
orzecha włoskiego. Piec do momentu, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz