3/17/2014

Pożywne ciasteczka dla dzieci- 17.03.14


  Pożywne ciasteczka dla dzieci


Czy są wśród Was tacy, których przeraża widok asortymentu szkolnych sklepików? Zdrowe żywienie nie jest niestety mocną stroną naszych szkół, a my mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków. Mam dla Was przepis, który możecie wykorzystać na każdą okazję, choć powstał z myślą o drugim śniadaniu. Mąka z ciecierzycy z powodzeniem zastępuje jajka i jest źródłem cennych składników odżywczych, przede wszystkim bogactwa kwasu foliowego. Mąkę z ciecierzycy dostaniecie w sklepach ze zdrową żywnością lub możecie zrobić sami, wystarczą ziarna cieciorki i młynek do kawy. 




Potrzebne będą:
mąka z ciecierzycy
nierafinowany cukier lub miód
wiórki kokosowe

UWAGA: Nie każdy brązowy cukier jest cukrem nierafinowanym!!! Niektórzy producenci sprzedają pod etykietą brązowego cukru cukier biały, który został zabarwiony karmelem lub w jeszcze inny podejrzany sposób. Zachęcam Was do czytania etykiet!

Mąkę z ciecierzycy namoczyć w wodzie przez noc. Odlać nadmiar wody i dodać wiórki kokosowe oraz cukier lub miód. Mokrą dłonią lub łyżką formować ciasteczka wielkości spłaszczonego orzecha włoskiego. Piec do momentu, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz